Materiaal

Welkom op de overzichtspagina van Materiaal,

Aan een goede tandarts kan handvaardigheid niet ontbreken. In de vakken Handvaardigheid I, II, III en IV voor respectievelijk de leerjaren 1e Bachelor, 2e Bachelor, 3e Bachelor en 1e Master oefen je in onze “prekliniek” met tandheelkundige handelingen. Deze vaardigheden worden getoetst aan de hand van tussentijdse testen, het inleveren van jaarwerken en een praktijkexamen. Gaandeweg het traject van de opleiding tandheelkunde, zul je vanaf de 3e Bachelor ook patiënten behandelen in de kliniek. Vanaf het leerjaar 2e Master heb je geen praktijkvakken meer in de prekliniek en behandel je enkel nog patiënten in de kliniek.

Trousses

De Universiteit Gent verzorgt een gedeelte van het materiaal, de zogeheten “trousses”, die je nodig zult hebben voor de practica en het praktijkexamen. Deze trousses worden bij de start van het academiejaar via een groepsaankoop aangeboden aan de student. Toch bevatten de trousses niet alle producten die je nodig zult hebben. De rest van het nodige materiaal en het opnieuw aanvullen van verbruiksmateriaal wordt aangekocht en geleverd door Dentalia onder leiding van de student tandheelkunde die voor dat jaar is verkozen tot de functie “Materiaal” en de rest van het praesidium. De trousses alsook het opnieuw aanvullen daarvan via Dentalia zijn door de student zelf te bekostigen.

Het bestellen van individueel materiaal via Dentalia

Voorafgaand aan de twee semesters wordt voor de leerjaren 2e Bachelor, 3e Bachelor en 1e Master een online Google Forms geplaatst. Aan de hand van deze Google Forms bestellen de studenten het materiaal dat door de UGent niet wordt voorzien via de trousses, of bestellen zij extra materiaal omwille van vervanging of het achter de hand hebben van reservemateriaal. De verkozen Materiaal plaatst vervolgens bestellingen bij de desbetreffende firma’s, waarna het praesidium van Dentalia materiaalpakketten per student maakt. De kosten van dit materiaal worden gefactureerd aan de student.

Materiaalvoorziening gedurende semesters via materiaalverantwoordelijken en gemeenschappelijk materiaal

Daarnaast worden er voor de leerjaren 2e Bachelor, 3e Bachelor en 1e Master twee materiaalverantwoordelijken aangesteld per leerjaar. Deze materiaalverantwoordelijken zijn tevens zelf student tandheelkunde binnenin hun leerjaar. Studenten kunnen bij de materiaalverantwoordelijken terecht voor het bestellen van materiaal gedurende de semesters in het geval dat de studenten iets ontbreken. Ook hebben de materiaalverantwoordelijken toegang tot de gemeenschappelijke kasten in de prekliniek. Hierin zit materiaal dat te duur is om voor iedere student apart aan te schaffen. Studenten maken hier gezamenlijk gebruik van en de gebruikskosten hiervan worden universeel aan de studenten aangerekend.

Waarborg

Bij de start van de opleiding tandheelkunde in de 1e Bachelor, wordt een verplichte waarborg van €500 gevraagd aan de student. Deze waarborg wordt betaald aan de Universiteit Gent en dient om redelijk gebruik van de apparatuur in de (pre)kliniek en het uit te lenen materiaal van de uitleendienst te garanderen. Bij voltooiing of het stoppen van de opleiding tandheelkunde wordt deze waarborg teruggestort, indien er geen sprake is van verlies of schade aan apparatuur en materiaal.

Voorschot

Voor de leerjaren 2e Bachelor, 3e Bachelor en 1e Master wordt een verplicht voorschot gevraagd bij de start van het academiejaar. Dit voorschot wordt aan Dentalia betaald en dient om de kosten te dekken van het gemeenschappelijk materiaal en de kosten die studenten maken door gedurende het jaar materiaal bij te bestellen bij de materiaalverantwoordelijken. De hoogte van het voorschot bedraagt €300. Aan het einde van ieder academiejaar wordt een eindafrekening per student gemaakt. Ofwel krijgt de student geld terug van Dentalia, ofwel moet de student meer geld betalen indien het voorschot is overschreden.

Het verzamelen van tanden

Het is belangrijk om bij de start van de opleiding al te beginnen met het verzamelen van getrokken tanden, aangezien je zeer veel verschillende tanden nodig zult hebben vanaf de 3e Bachelor om op te oefenen in de prekliniek. Zet hiervoor potten met daarin formol (4%) bij meerdere tandartsen en stomatologen. Vermeld op de potten je naam en telefoonnummer. Formol (4%) is over het algemeen te koop bij de apotheek.

Follow us on social

Sponsors

ook interesse in een sponsorovereenkomst